S Emotikonem se vrací UDG k rockovému zvuku

Hlavním tahákem festivalu zřejmě bude severočeská kapela UDG (neboli Useless Demi Gods). Hraje od roku 1998 a je stálicí televizních hudebních stanic. Její popularita narostla také díky úspěchům v rockových anketách. V Žebříku 2009 získali nejprestižnější ocenění kapela roku. UDG je jednou z nejoblíbenějších kapel současnosti.

Zásadní zvrat přinesl rok 2004, kdy se kapela dohodla na vydání alba s hudebním vydavatelstvím Sony BMG. Na debutovém albu s názvem Ztraceni v inspiracích, které vyšlo na podzim roku 2004, hostuje například Matěj Homola ze skupiny Wohnout nebo frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. Na tomto albu najdete oblíbené písně Motýl či Hvězdář, které bodovaly v televizních hitparádách.

Na počátku roku 2007 vydává kapela druhé studiové album s názvem Buď a nebe, na němž hostuje například zpěvačka Iva Frühlingová (singl Buď a nebe). S touto nahrávkou potvrzují UDG pozici jedné z nejtalentovanějších mladých kapel v Čechách. Píseň Kurtizána získává 3. místo v kategorii píseň roku v anketě Žebřík 2007 a klip k této písni obsadil ve stejnojmenné anketě 2. místo v kategorii klip roku po té, co exceloval v hitparádě Eso na TV Nova.

Na začátku roku 2009 vydávají UDG třetí studiové album s názvem Autoportrét , které se těší skvělému přijetí ze strany fanoušků i kritiků. K albu vznikají dva videoklipy. První je natočen ke skladbě Kdy zas blíž a druhý k výrazné písni Éterická. V tomto roce UDG triumfují v populární anketě Žebřík jako kapela roku.

Konec roku 2012 přináší nové, dlouho připravované album Akrobat, které je výrazným posunem po zvukové a aranžerské stránce. Přináší singl Pádové otázky, který rotuje v českých rádiích a sklízí úspěchy v anketách, a současně posunuje kapelu do škatulky popového mainstreamu.

Z kraje roku 2016 UDG přichází po třech letech s novým albem, které nese název Emotikon. Rockové album má skvělý zvuk, který reflektuje všechny zkušenosti kapely, která patří definitivně mezi stálice české hudební scény. Vrací se ke svému rockovému zvuku. Na koncertech vynika skladba Intergalaktická. Lyrická skladba Déšť i pláč je sladěna s hostující zpěvačkou Rinou. Singl Atomy čtyřikrát po sobě suveréně zvítězil v hitparádě na TV Óčko. 

Básnické texty bubeníka Jugiho jsou pro UDG sázka na jistotu. Hlavní zpěv patří Petru Vrzákovi, na kytary hraje Bohumil Němeček a Tomáš Vohradský, na baskytaru Pavel Vrzák a vše doplňuje hlas a saxofon Adama Kupery.

Důvodů, proč přijít na UDG, je spousta. Klipy jako Hvězdář nebo Kurtizána na Youtube mají milióny shlédnutí, ale z nového alba Emotikon toho UDG může nabídnout víc - zejména nevynechejte singl Atomy. Naživo to ale je vždy lepší ;-)

udg

obj/effects/bannervpravo/1/logo_HANDECFEST.png

Připojte se

  

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Máte dotaz, nové zprávy?

Nebojte se a napište nám!

napsat vzkaz

HANDec FEST - Rockové rozloučení s prázdninami.