10 tipů pro Kuřim a okolí při cestě na HANDEC FEST

Chceš si prázdninovou sobotu pořádně užít? Než se zaparkuješ na HANDEC FEST, máme pár tipů na výlety do okolí. Osvěž se v moderním akvaparku, poznej unikátní rozhledny nebo golfový areál.

O Kuřimi se ví, že v posledních letech se sem přestěhovaly stovky rodin z Brna, které zde našly lepší místo pro svůj život. Město Kuřim je z Brna pouhých deset minut autem nebo vlakem. Je ze všech stran obklopeno šesti zalesněnými kopci a právě lesnaté okolí dělá z Kuřimi lákavou lokalitu pro bydlení, nabízí také přespolním turistům řadu atraktivních procházek a cyklovýletů.

Z rozhledny do akvaparku
Můžete vyrazit třeba na rozhlednu Babího lomu (521 m n.m.), která se nachází na unikátním skalnatém hřebenu stejnojmenného kopce. Rozhledna je volně přístupná, zvládnout stačí nahoru 33 schodů, pouze musíte překonat strejdu bublinovače. Po cestě můžete zhlédnout kolonii domků na Podlesí, založenou za II. světové války pro zaměstnance firmy Klőckner (výrobce leteckých motorů BMW pro letouny Focke-Wulf). Převážně německé obyvatelstvo bylo důvodem, že se kolonii dodnes přezdívá Hambas - od německého města Hamburk. Zastavit se zde na pivko můžete v malebné Hospůdce u Anděla. 
Zajímavá je také přírodní památka Zlobice s chovem ovcí a další vyhlídkovou věží. Dlouhé roky tento kopec byl jako součást vojenského prostoru a uchráněn od většího lidského zásahu, a tak zde najdete celou řadu vzácných rostlin. Po cestě na Zlobici se můžete zastavit v systému historických protileteckých krytů. Jako filmové kulisy westernu působí opuštěný lom na Cimperku nebo částečně zavalené protiletecké bunkry pod Zárubou. Kousek od zámku můžete vystoupat na Kuřimskou horu, na jejímž úpatí nepřehlédnete romantické vápencové brekcie a skalní odkryvy.
Únavy se nejlépe zbavíte v moderním akvaparku a wellness centru. Za koupáním sem můžete vyrazit za dobrou cenu a to bez ohledu na počasí. Vnitřní část je vybavena tobogánem, divokou řekou či parními saunami. V hodnocení testu iDnes právem získal kuřimský koupák nejlepší hodnocení ze všech koupališť na Jižní Moravě. 
Máte dost přírody a koupání? 
Procházka městem taky nemusí být nuda. I když se první osídlení na místě dnešní Kuřimi datuje do paleolitu a první písemná zmínka je z roku 1226, dnešní jedenáctitisícové město získalo svoji podobu převážně v posledních 60 letech. Na své si tak přijdou obdivovatelé socialistického realismu, funkčnost náměstí poněkud dehonestuje centrální socha neznámého vojína rumunské armády, která Kuřim v 45. roce osvobozovala.
Zámek Kuřim při cestě na Handec Fest potkat musíte. Tvoří jej komplex budov. Jeho renesanční část, tzv. Starý zámek, je z konce 16. století. Dnes je sídlem střední školy, ale veřejnosti slouží jeho útulně omšelé nádvoří, které je oblíbenou kulisou hudebních festivalů a koncertů kuřimského kulturního léta.
Svoji stopu zde zanechalo také baroko (kostel sv. Maří Magdalény) či známí architekti Bohuslav Fuchs (měšťanská škola), Dušan Jurkovič (hostinec J. Vlka) nebo František Krásný (sokolovna). Z novodobých architektonických počinů stojí za zmínku kuřimský golfový resort Kaskáda. 
(obr – golf)
Dříve tábor nuceně nasacených, v současnosti věhlasná věznice
S Kuřimi se pojí i temnější příběhy. Obec vládla hrdelním právem, zrušeným roku 1722. Za německé okupace pracovalo ve  Zbrojovce a firmě Klőckner na 15 tisíc lidí, několik tisíc nuceně nasazených. Vyráběly se zde převážně letecké motory. Při bombardování 25. srpna 1944 byly továrny těžce poškozeny, o život přišlo 38 lidí. Po válce zde dva roky fungoval zajatecký tábor. Strojírenská výroba zde už zůstala. Koncernový podnik TOS Kuřim se později zařadil mezi absolutní strojírenské giganty a za prací sem opět dojížděly tisíce lidí. 
Zdejší věznice patří k největším v Česku a svůj život v ní dobrovolně ukončil jeden z orlických vrahů, Karel Kopáč. V roce 2007 zde začala tzv. Kuřimská kauza, v níž občané Brna v jednom z rodinných domů nové výstavby na Dílech brutálně týrali dva chlapce. Dosud nevyjasněnou roli hrála v kauze i současná ombudsmanka Anna Šabatová.
Kde jíst a spát?
A kde zahnat hlad? Na opravdu dobré jídlo si dopřejte návštěvu vyhlášené restaurace Pizzeria La Bocca, poctivou kuchyni najdete v hospůdce Taverna. Od 15. hodiny se ale nejlépe najíte právě na Handec Festu – těšit se můžete na grilované maso, guláš z divočáka, drůbeží špíz, voňavé klobásky, palačinky a hromadu dalších dobrot.
A kde přespat? Pokud chcete na Handec Fest vyrazit přes noc, stanování je v době festivalu povoleno v zámeckém parku. Kousek od Zámku lze složit hlavu v Penzionu u Mertů (300 metrů, 4 minuty chůze od zámku). Pro nejnáročnější návštěvníky je k dispozici ubytování na Kaskádě (4 minuty autem, 30 minut pešky od zámku).

lesy nad kurimi

Z rozhledny do akvaparku

Můžete vyrazit třeba na rozhlednu Babího lomu (521 m n.m.), která se nachází na unikátním skalnatém hřebenu stejnojmenného kopce. Rozhledna je volně přístupná, zvládnout stačí nahoru 33 schodů, pouze musíte překonat strejdu bublinovače.

Po cestě můžete zhlédnout kolonii domků na Podlesí, založenou za II. světové války pro zaměstnance firmy Klőckner (výrobce leteckých motorů BMW pro letouny Focke-Wulf). Převážně německé obyvatelstvo bylo důvodem, že se kolonii dodnes přezdívá Hambas - od německého města Hamburk. Zastavit se na pivko můžete v malebné Hospůdce u Anděla. 

babí lom

Zajímavá je také přírodní památka Zlobice s chovem ovcí a další vyhlídkovou věží. Dlouhé roky tento kopec byl součást vojenského prostoru a byl uchráněn od většího lidského zásahu, a tak zde najdete celou řadu vzácných rostlin. Po cestě na Zlobici se můžete zastavit v systému historických protileteckých krytů.

ovce zlobice

Jako filmové kulisy westernu působí opuštěný lom na Cimperku nebo částečně zavalené protiletecké bunkry pod Zárubou. Kousek od zámku můžete vystoupat na Kuřimskou horu, na jejímž úpatí nepřehlédnete romantické vápencové brekcie a skalní odkryvy.

Únavy se nejlépe zbavíte v moderním akvaparku a wellness centru. Za koupáním sem můžete vyrazit za dobrou cenu a to bez ohledu na počasí. Vnitřní část je vybavena tobogánem, divokou řekou či parními saunami. V hodnocení testu iDnes právem získal kuřimský koupák nejlepší hodnocení ze všech koupališť na Jižní Moravě.

wellness kuřim 

Když přírody a koupání bylo dost 

Procházka městem taky nemusí být nuda. I když se první osídlení na místě dnešní Kuřimi datuje do paleolitu a první písemná zmínka je z roku 1226, dnešní jedenáctitisícové město získalo svoji podobu převážně v posledních 60 letech. Na své si tak přijdou obdivovatelé socialistického realismu. Funkčnost náměstí okatě dehonestuje kýčovitá centrální socha neznámého vojína rumunské armády, která Kuřim v 45. roce osvobozovala.

vojin-osvoboditel

Zámek Kuřim tvoří komplex budov. Jeho renesanční část, tzv. Starý zámek, je z konce 16. století. Dnes je sídlem střední školy, ale veřejnosti slouží jeho útulně omšelé nádvoří, které je oblíbenou kulisou hudebních koncertů a programů Kuřimského kulturního léta.

zamek

Svoji stopu v Kuřimi zanechalo také baroko (kostel sv. Maří Magdalény) či známí architekti Bohuslav Fuchs (měšťanská škola), Dušan Jurkovič (hostinec J. Vlka) nebo František Krásný (sokolovna). 

mestanka-kurim

Z novodobých architektonických počinů stojí za zmínku kuřimský golfový resort Kaskáda. Je rozložen na protilehlých stráních, kaskádovitě se svažuje do širokého a podlouhlého údolí s potokem, kde vzniklo celkem třináct umělých vodních nádrží. Blízkost lesa umožnila skotským architektům vytvořit unikátní layout hřišť, která jsou dějištěm golfových soutěží mezinárodní úrovně.

golf kaskada

Jen krátkou 15-minutovou procházkou od zámku dojdete vedle hřbitova a kolem Lučního potoka k rybníku Srpek, kde potkáte houfy kačen, labutě a další živočichy. S novými odpočinkovými zónami a lehkými sportovními prvky se postupně rozrůstá také o novou zeleň. 

srpek

Dříve tábor nuceně nasazených, v současnosti věhlasná věznice

S Kuřimi se pojí i temnější příběhy. Obec vládla hrdelním právem, zrušeným roku 1722. Za německé okupace pracovalo ve  Zbrojovce a firmě Klőckner na 15 tisíc lidí, několik tisíc nuceně nasazených. Vyráběly se zde převážně letecké motory. Při bombardování 25. srpna 1944 byly továrny těžce poškozeny, o život přišlo 38 lidí.

Po válce zde dva roky fungoval zajatecký tábor. Strojírenská výroba zde ale už zůstala až do současnosti. Koncernový podnik TOS Kuřim se později zařadil mezi absolutní strojírenské giganty a špičku československého průmyslu. Za prací sem opět denně dojížděly tisíce lidí. Průmyslová zóna zaměstnává tisíce lidí dodnes.

A kdo by neznal věhlasnou kuřimskou věznici? Většinou si vybavíme záběry z televizních zpráv. Zdejší věznice patří k největším v Česku. Svůj život v ní dobrovolně ukončil jeden z orlických vrahů, Karel Kopáč. Lapák je až za průmyslovou zónou na severním okraji města.

lapák

V roce 2007 do médií pronikla tzv. Kuřimská kauza, v níž občané Brna v jednom z rodinných domů nové výstavby na Dílech brutálně týrali dva chlapce. Dosud nevyjasněnou roli hrála v kauze i ombudsmanka Anna Šabatová. Než ale přespávat zamčený ve sklepě nebo na vězeňské cele, je mnohem příjemnější najít ubytování v některém z příjmených ubytovacích zařízení ve městě. Pro nejnáročnější návštěvníky je k dispozici ubytování na Kaskádě s wellness službami.

kaskada

obj/effects/bannervpravo/1/logo_HANDECFEST.png

Připojte se

  

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Máte dotaz, nové zprávy?

Nebojte se a napište nám!

napsat vzkaz

HANDec FEST - Rockové rozloučení s prázdninami.